Počet zobrazení stránky

sobota 21. ledna 2023

Větrníčky

 



Odpalované těsto:

300 ml vody

125 ml slunečnicového oleje

špetka soli

250 g hladké mouky

4-5 vajec

Vodu s olejem a špetkou soli dáme do hrnce a přivedeme k varu, za stálého míchání přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud se těsto nepřichytává na stěny hrnce. Necháme mírně zchladnout a postupně vmícháme vejce. Těsto dáme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme větrníčky. Pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Ještě teplé větrníky prokrojíme a necháme vychladnout.

Vanilkový krém:

500 ml plnotučného mléka

1,5 sáčku vanilkového pudinku

100 g moučkového cukru

100 ml smetany na šlehání

Z mléka, cukru a pudinku uvaříme pudink, do vychladlého zašleháme ušlehanou smetanu.

Karamelová šlehačka:

Základ na karamelovou šlehačku si připravíme den dopředu.

375 ml smetany na šlehání

125 g krystalového cukru

Nejdříve si necháme v hrnci zkaramelizovat cukr, opatrně přilejeme 250 ml horké smetany, dáváme pozor, aby horký karamel nevypěnil. Mícháme tak dlouho, až se karamel rozpustí. Necháme do druhého dne důkladně vychladit. Druhý den přilijeme 125 ml smetany a vyšleháme.

Karamelová poleva:

50 g krystalového cukru

7 polévkových lžic plnotučného mléka

220 g moučkového cukru

Na pánvi necháme rozpustit a zkaramelizovat cukr, přidáme horké mléko a necháme karamel rozpustit. Přisypeme moučkový cukr a necháme rozpustit, podle potřeby můžeme přidat mléko. Do teplé polevy namáčíme vršky větrníčků. 

Na spodní část rozkrojeného větrníku nastříkáme vanilkový krém, na něj karamelovou šlehačku a přiklopíme vrchní částí namočenou v karamelové polevě.



3 komentáře:

  1. Dobrý den, vypadají nádherně a podle Vašeho receptu se to zdá jednoduché. Já se stále odhodlávám je také zkusit. Tak si Váš recept ukládám. Jen nevím, zda je vhodné použít olivový olej, který domů kupujeme a jiný nemám. Děkuji, Jana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, olivový olej bych asi nepoužila, raději bych dala třeba Heru.

      Vymazat

Ještě ze zahrady

 Loni jsem si do zahrady pořídila několik novinek a už se těším z prvních kvítků.  Krevnička kanadská si dala na čas, už jsem měla obavy, že...