Počet zobrazení stránky

neděle 21. října 2012

Mochyně peruánská- třešeň Inka

Letos na jaře jsem dostala sazenice mochyně peruánské, rostlinu jsem do té doby neznala a tak jsem hledala a našla toto.
Jedná se o nenáročnou, v našich klimatických podmínkách, jednoletou rostlinu, která pochází z Jižní Ameriky, má ráda teplo, množí se semeny a pěstuje se hlavně kvůli plodům. Plody jsou oranžové kuličky v hnědavých lampioncích, obsahují pektin a vitamíny A a C. Pektin příznivě ovlivňuje trávicí procesy, snižuje krevní tlak, cholesterol v krvi a zlepšuje činnost nervové soustavy. Plody se pojídají čerstvé, kompotované, sušené, nebo se z nich může vařit džem. Uplatnění mají i jako dekorace v cukrářství. Nezralé plody jsou jedovaté.
Ze sazenic, během léta, vyrostly mohutné rostliny, květy nasadily poměrně dlouho a tím pádem plody bohužel nestihly dozrát.








Jediných pár plodů dozrálo na rostlině, kterou vítr rozlámal. Plody spíš došly nedostatkem vláhy. Lampionky nepraskají, ale musí se rukou otevřít.





Téměř všechny lampionky jsou sytě zelené a uvnitř jsou malé, také zelené kuličky. Přestože už přišlo pár mrazíků, které popálily rajčata i jiřiny, tak mochyně je pomrzlá jen minimálně.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Denivky